A 2023-as évem könyvekben

A 2022-es év végére úgy éreztem, megcsömörlöttem és behatárolódtam némiképp a megannyi sci-fi kalandtól, ezért 2023 elején pihentettem egy kicsit ezt a műfajt, és inkább a fantasy felé vettem az irányt. Meglepetésemre elég üdítő élményt jelentett, kiszakadva az űrből, inkább a varázslatos és természetfeletti világok felé evezni, rá is találtam az első kedvenc fantasy sorozatomra a Mákháború személyében, illetve körvonalazódott az is, hogy a műfajnak melyik az az iránya, amely felé érdemes tovább kalandoznom. Természetesen azért nem hagytam sokáig parlagon heverni a sci-fi olvasmányokat sem, több klasszikus sorozatnak álltam neki, még a Star Wars világába is belekóstoltam nyomtatott formában is, így összességében elég színes paletta kerekedett a különféle regényekből az év végére.

Egy kicsit a blogot is ráncba szedtem, megújítottam és frissítettem a Könyvespolcomat, valamint az eddig csupán instagramra feltett, rövidebb szösszeneteket elkezdtem ide is felpakolni, egy kicsit másabb stílusú bejegyzéssel és struktúrával, ennek eredményeképpen 2023-ban 22 bejegyzés látott napvilágot.

Jöjjenek a számok!

Összesen 51 könyvet olvastam el 19.250 oldalon keresztül, ahhoz képest, hogy e-könyvet és papír alapút párhuzamosan olvastam, a mérleg határozottan a hagyományos formátum felé billent, mindössze 17 e-könyvnek értem a végére, bár meg kell hagyni, ezek voltak a leghosszabb olvasmányaim. Az eddigi évek folyamán igencsak türelmetlen voltam az oldalszámokat illetően, de 2023-ban eljött a féltéglák ideje is, eléggé élveztem ezeket a nagyobb volumenű regényeket, és valami furcsa becsípődés okán 2024-ben szeretném majd még feljebb tenni a lécet, és megnézni magamnak azokat az 1000-hez közeli monstrumokat is.

Az öt leghosszabb olvasmányom:

  • Karl Ove Knausgård: Hajnalcsillag (702)
  • Robert McCammon: Egy fiú élete (664)
  • R. F. Kuang: Sárkányköztársaság (664)
  • Cixin Liu: A sötét erdő (654)
  • Dan Simmons: Hyperion bukása (650)

A képregényeket illetően intenzív első félévem volt: 11 képes történetet nézegettem, utána viszont már egyet sem. Ha a kiadók alapján nézem, szokás szerint az Agave vezeti a listát 21 könyvvel – összesen 13 kiadótól olvastam -, és bár félidőben elengedtem a molyos kihívásukat is, azért a kisördög tovább élt bennem, és végül az utolsó napokban sikerült teljesíteni.

Elképzelés vs. valóság

Kivételesen sikerült az év eleji fogadalmakat majdnem teljes mértékben kipipálni, erre sem volt még példa. Elolvastam 15 friss és ropogós kötetet az Agave-tól, januárban, augusztusban és decemberben nem vettem könyvet, belevetettem magam a féltégla fantasy-kbe, elkalandoztam a kedvelt északra, illetve beleszerettem R. F. Kuang sorozatába, szóval nagyon remélem, hogy a többi irománya sem fog csalódást okozni.

  • Agave Könyvek olvasási kihívásának teljesítése
  • 3 hónap könyvvásárlás nélkül
  • 3 nagyszabású fantasy elolvasása (nagyszabásúként most az epikus, heroikus, vagy a 600+ oldalas fantasy-kra gondolok)
  • 5 könyv az északi féltekéről (író vagy helyszín által)
  • Új író felfedezése, akitől minimum 2 könyvet elolvasok
  • Elolvasni a Vörös lázadás sorozatot az új rész megjelenése előtt

Egyedül Pierce Brown sci-fi sorozata fogott ki rajtam, a korábbiakhoz hasonlóan 2023-ban is egy könyvet haladtam a Vörös lázadással, bár az új rész megjelenése még odébb van ugyan kicsivel, addig biztos nem fogok elolvasni cca 1.500 oldalt.

Kedvenceim az évben

10. Jeff VanderMeer: Borne

9. Jessamine Chan: Jó anyák iskolája

8. Kondor Vilmos: Második Magyar Köztársaság

7. Dan Simmons: Hyperion

6. Richard Powers: Rémület

5. Robert McCammon: Egy fiú élete

4. R. F. Kuang: Mákháború

3. Markovics Botond: Felfalt kozmosz

2. Agustina Bazterrica: Pecsenyehús

1. Adrian Tchaikovsky: Az emlékezet gyermekei

Ezt szeretném 2024-ben

Felbuzdulva a tavalyi sikerélményemen, az idei évre igyekeztem nagyobb kihívásokat állítani magam elé, aztán meglátjuk, mennyire leszek rebellis.

  • Agave Könyvek olvasási kihívásának teljesítése
  • 4 Stephen King könyv
  • 4 ismeretterjesztő könyv
  • 4 sorozat befejezése (teljesen, vagy ameddig magyarul megjelent)
  • 24 könyv, amely a 2024-es év előtt jelent meg
  • 50-re lefaragni az olvasatlanok számát  „A 100 legnépszerűbb sci-fi könyv a Goodreads-en” listán (hátralévő, olvasatlan könyvek száma: 66)
Beállításaim
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments