Igazi kosztümös regény | Böszörményi Gyula – Leányrablás ​Budapesten (Ambrózy báró esetei sorozat 1.)

Régóta terveztem már, hogy belekezdek ebbe a regénybe, egyrészt a megannyi ajánlás és pozitív értékelés miatt, másrészt pedig a régi korok, az úgynevezett kosztümös időszak iránti vonzalmam okán. Na jó, harmadrészt hajtott a kíváncsiság, hogy egy magyar író, nevezetesen itt most Böszörményi Gyula mit hozhat ki magyar földön játszódó, 1800-as évekbeli történetből, mennyire tudja megteremteni ennek az atmoszféráját. Ahogy szokták mondani, ennyi ember nem tévedhet és valóban, színvonalas és érdekes művet kaptam a Leányrablás Budapesten című regény által.

Ha egészen pontos szeretnék lenni, 1896-ban veszi kezdetét a történet, amikor a főváros a milleniumi ünnepségek lázában él és hatalmas tömegek érdeklődnek a különféle kincsek után, melyek kiállításra kerülnek. A 16 éves Hangay Emma is részt vesz rajta, ám egyik nap rejtélyes módon nyoma vész. Apja, illetve testvére már minden reményt feladott, de 4 évvel később kapnak egy táviratot a halottnak hitt Emmától, ez pedig arra sarkallja 17 éves húgát, Milit, hogy Budapestre utazva nővére keresésére induljon.

Ahhoz képest, hogy ifjúsági regényként van feltüntetve, meglepett mennyire minőségi, precíz és korhű történelmi háttér került felépítésre. A nyelvezete is megidézi az akkor jellezgetes szavajárásokat, kifejezéseket, ráadásul több lábjegyzet is igazolja, hogy bizonyos személyek nem csupán hasraütve születtek, hanem valóban akkor élt és munkálkodó, hús-vér emberek voltak. Mindezek által hiteles tud lenni, érzékelteti, hogy mekkora kutatómunka húzódik mögötte, ha mindezeken túlmenően még az illemszabályok is a kornak megfelelően vannak megjelenítve. De emellett nem lehet szó nélkül hagyni az írói stílusát sem, látszik, hogy Böszörményi Gyula mennyire érti a dolgát: gyönyörű, remekül megfogalmazott összetett leírások, gondosan és szépen megírt mondatok kísérik végig a cselekményt.

Egyetlen olyan elem volt, amely nem igazán tetszett, az elején feltűnően sok előreutalás volt, melyben elhintette kivel mi fog történni. Szerencsére ez nem befolyásolta a fő eseményszál kimenetelét, nem vette el a meglepetés erejét a csavart illetően, hiszen később, amikor már veszélyeztette volna az olvasás élményét,  fel is hagyott vele.

A karakterek is jól kidolgozottak, főként Mili és Ambrózy báró – aki segít felgöngyölíteni a rejtélyes eseményeket – az, akikre ez a leginkább jellemző. Korához képest a lány szerencsére nem az a tipikus idegesítő fruska, aki mindent maga szeretne megoldani, kicsit csempészett ugyan a szerepébe egy kis fiatalos, eleven bolondságot, de még az ésszerűség határán belül, így jól is áll neki. Ambrózy báró szerepeltetése kifejezetten jót tesz a regénynek, az, hogy a háttérből irányít és ő képviseli a komolyabb vonalat, mint egyfajta bástya, szintén ad egy kis felnőttséget a műnek és nem taszítja a sablonos yound adult kategória mocsarába.

A krimi műfajtól mindig tartok egy kicsit, főként akkor, amikor ifjúsági könyvvel párosul, de az itt jelenlévő nyomozás kellőképp csavarokkal teli volt ahhoz, hogy élvezzem, nem volt kiszámítható. Ráadásul, amikor kellett, véres volt, amikor kellett, halálos, nem volt ferdítés, csusztatás, finomhangolás, hanem belevette a nem éppen kislányoknak való, de még a józan ész határán belül mozgó erőszakot és brutalitást.

Ritkán kezdek mostanság sorozatba (arról nem is beszélve, hogy a félbehagyottakra sem vesz rá a lélek, hogy végigolvassam), de most kivételt tettem és nem bántam meg. A függővége eléggé fúrja az oldalamat, emiatt biztos, hogy tovább olvasom majd Ambrózy báró eseteit, egy hangyányit viszont tartok attól, hogy a lelkesedésem nem fogja mind a további 5 könyvön át kitartani – a 3 részes sorozatokra is fintorgok már, hiába nyerte el a tetszésemet -, de a puding próbája az evés. :) Mindenesetre nagyon tetszett ez a korhű és színvonalas századfordulós, nyomozós, rejtélyes közeg, még ilyet a magyar irodalomba!

Böszörményi Gyula - Leányrablás ​Budapesten

Kiadó: Könyvmolyképző Könyvkiadó
Kiadás éve: 2014
Eredeti cím: ua.
Eredeti megjelenés éve: ua.
Oldalak száma: 336
Beállításaim
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments