Szívmelengető történet | Christina Baker Kline – Árvák ​vonata

Idén elég sok időm jut olvasásra (már most több, mint a felét teljesítettem a kitűzött  könyvszámnak, öröm is ránézni a reading challenge-emre!), így nem csupán a frissebb megjelenéseket olvasgatom, hanem a rengeteg felhalmozott könyveim közül is választok olvasnivalót, ösztönözve magam a kevesebb vásárlásra (több-kevesebb sikerrel :D). Persze így még nehezebb eldönteni, melyik is legyen a következő regény a többszáz közül, melyeknél sok esetben már nem is emlékszem, mi a témája, ha pedig elkezdem ezeket olvasgatni, egyszerre minimum harmincnak állnék neki legszívesebben. Egy szó, mint száz, így került kiválasztásra Christina Baker Kline: Árvák ​vonata is nagy vacillálások közepette, bár eleinte nem voltam biztos benne, hogy lesz hangulatom a könyvhöz, később beigazolódott: kedves és szerethető történet várt rám.

Amerikában 1854 és 1929 között rengeteg árva gyermeket szállítottak úgynevezett lelencvonatokkal különböző településekre abban a reményben, hogy el tudják őket helyezni családoknál. Persze nem árultak nagy zsákbamacskát azzal, hogy nem éppen a klasszikus örökbefogadás volt ezeknek a kiválasztásoknak a célja, sokkal inkább munkára fogták be ezeket a szülők nélküli fiatalokat, így joggal merülhetett fel a kérdés: valóban jobb volt így nekik, mint az árvaházban? A válasz pedig nem mindig az igen volt.

Ebben a történetben is bepillantást nyerhetünk egy ilyen sorsú lány életébe, visszarepítve bennünket 1929-be és tanúi lehetünk sorsának alakulásában, mely sok esetben elég rosszul alakult. A másik idősík esetében viszont már 2011-et írunk, amkor is ez a lány, Vivian már a 91. életévét tapossa és megismerkedik Molly-val, a lázadó tinédzserrel, aki munkát vállal az idős nőnél, megúszva ezzel a börtönt. A feladat nem ígérkezik túl biztatónak: a nő padlásán kell rendet tennie, ám ezen alkalmak során fény derül Vivian múltjára és vele ezzel együtt arra is, mennyi közös vonásuk van Molly-val. Egyfajta sorstársakra találás története lesz ez a mű, mely fokozatosan szeretteti meg magát az olvasóval.

Mind a két idősík önállóan is megállná a helyét, de együttes jelenlétük még komplexebb képet alkotott számomra. Vivian cselekményszála nem éppen örömteli dolgokat fed fel előttünk, kijut neki bőven a megpróbáltatásokból, mire megtalálja helyét a világban. A padláson való rendrakás ezeket az emlékeket idézi fel, ám a felépítése nem úgy alakul, ahogy adná magát: nem egy-egy tárgy indítja útra a múltbéli események leírását, ettől teljesen függetlenül kapjuk meg. Emiatt nagyon különálló a két rész, nem egymásra épülnek, mindössze bevezet bennünket a régi időkbe, hogy aztán megértsük, némelyik emlék mit is jelent Vivian számára. Kicsit bántam, hogy nem fonódtak jobban össze, mert szerintem akkor lett volna igazán remek alkotás.

Míg az idős hölgy a saját világában sodródik az eseményekkel, addig Molly vele szemben örökös harcban áll a világgal és környezetével. Sorsát nagyon nehezen fogadja el és igyekszik minden lehetőséget megragadni, hogy lázadhasson. Ezért lesz fontos kettejük találkozása, mert mind a két ember elkezdi – akaratukon kívül -formálni a másikat. A fiatal lány esetében lesz leginkább szembetűnő a változás, ezt az írónő szépen fokozatosan, jól megírva és hitelesen tárja elénk. Karakterek tekintetében tehát abszolút kiemelkedő a mű, ez az egyik legnagyobb erőssége is: nem csupán megismerjük őket, de a szemünk láttára változnak.

A végkifejlet már jóval pozitívabb töltetű, mely méltó és jól megérdemelt befejezést ad ennek a két nehéz sorsú egyénnek. Szerethető és szívmelengető történetet kaptam így, mely ebben a téli időben ideális választásnak bizonyult a kezdeti bizonytalanság ellenére, így bátran ajánlom, hogy addig, amíg a hideg napok kitartanak, vegyétek Ti is a kezetekbe és merüljetek el ennek a két érdekes ember sorsának regényében.

Christina Baker Kline - Árvák vonata

Kiadó: Alexandra Kiadó
Kiadás éve: 2014
Eredeti cím: Orphan Train
Eredeti megjelenés éve: 2013
Oldalak száma: 312
Beállításaim
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments