Balek vagy nem balek?

Nem szeretem az orvosi dolgokat, az injekciós tűkkel ki lehetne kergetni a világból is, sokáig ezért nem is néztem a dokis sorozatok felé. De amikor belelestem a Dr. House sorozatba (még ha kitakartam is a necces részeket) nagyon élveztem Hugh Laurie stílusát, ezután pedig nem volt kérdés, hogy a sorozatot végig KELL néznem. Aztán egyszer csak elfogytak a részek, véget ért House története. Ekkor akadtam rá, hogy ez a jóember bizony könyvet is írt, mely A balek (The Gun Seller) címet viseli. Kíváncsi voltam szövegen keresztül mit tud visszaadni, de sajnos elég vegyes érzéseim támadtak az elolvasása után.

A borító

Azt tudni kell, hogy eredeti nyelven a mű 1996-ban jelent meg, míg a magyar fordítás bizony több, mint 10 évet váratott magára. Ez azért fontos, mert amikor íródott House-nak még csak az elvetett magvai sem voltak jelen a színész életében és szerintem nem vagyok vele egyedül, aki azért olvasta el, mert történetesen Hugh Laurie írta. A magyar borítót épp ezért tartom becsapósnak és félrevezetőnek. Mert mit lát rajta az ember, ha szembejön vele?

balek_nagy_207x300

Dr. House mosolyog rá vissza, háttérben egy kocsiból kiszálló nő lábaival, ám az egész úgy fest, mintha a nőről szóló képbe beerőszakoskodott volna Hugh, hogy elrontsa az élményt és kifejezze, itt bizony én vagyok a főszereplő! Ezért akár bármi is elgyen írva a könyv hátuljára, a rajongó megveszi, mert így kaphat egy újabb szeletet kedvencéből. Az eredeti borítók ezzel szemben a történet VALÓDI szálát ragadják meg, korhű ábrázolásban, érdektelen illusztrációkkal.

the_gun_seller_192x300 the_gun_seller_8356108_194x300 n134172-184x300 220px-GunSeller-181x300

Ha itt nálunk ilyen borítókkal jött volna ki a mű, szerintem az emberek 70%-a el sem olvasta volna. Pedig mennyivel többet árul el róla, mint a magyar példány! Az már csak egy külön hab a tortán, hogy a magyar címnek sem látom sok létjogosultságát, nyílván hívogatóbb, mint A fegyverkereskedő, de amikor olvastam a művet ez a szó eszembe nem jutott volna senkiről és semmiről, de ez még a legkevesebb baj.

Alapkoncepció

 A könyv középpontjában egy bizonyos Thomas Lang nevű bérgyilkos áll, aki belecsöppen a fegyverkereskedelem „szép” világába, mindezt megfűszerezve az angol humorral, na meg bonyodalmak sokaságával.

A mű egészét a kacifántos, magyarázkodó, olykor elmerengő, mesélő elbeszélő mód teszi különlegessé, imádtam az egyes megfogalmazásait és szófordulatait, úgy gondolom határozottan ez volt az, ami leginkább megfogott benne, azaz helyesbítve ez volt az egyetlen, ami tényleg élvezhetővé tette.

Történet (Spoilermorzsa előfordul, de nagy dolgokat nem lövök le – léven nem is igen lehetne akkora spoilereket keríteni a történethez)

Az elején fejest ugrunk az események közepébe, ám ez az ugrás a cselekmény egész hosszában kitart, ugrálunk a helyszínek és a történések között és néha csak kapkodjuk a fejünket hol is járunk tulajdonképpen, miről maradtunk le már megint. Nem mennék bele részletekbe, vannak bunyók, fegyverpuffogtatások, szerelmi szál, árulás, összeesküvés, na meg pénz, pénz és pénz.

A karakterek közül igazán csak magát Thomas Langot ismerjük meg, magát a jellemét és gondolkodásmódját (néha akaratlanul is House karakterét, na meg Hugh Laurie-t képzeltem a helyére, fránya magyar borító!), a többi karakterekről bár esik szó és kapunk belőlük szeletet, nem annyit, hogy elmerülhessünk személyiségükben és  ezzel eléri azt, hogy újra felbukkanásukkor gondolkodóba ejtsen, mit is tudtunk meg róla és ki is ő tulajdonképpen?

Gondolom nem árulok el nagy titkot azzal, hogy bár nyakig belekerül főhősünk a bajba, a végére azért csak sikerül neki kikecmeregnie belőle. Ezzel pedig egy teljesen átlagos és középszerű krimit kapunk csupán, nem többet.

Összegzés

A megfogalmazások annyira kiválóak, de maga a sztori annyira semmitmondó sajnos. Nem olvastam még krimi műfajú regényeket, ez után pedig erősen elgondolkozom azon, hogy továbbiakat bevállalnék-e – tudom, nem lehet egy alapján megítélni egy ilyen sokrétű műfajt, majd ha leülepedett bennem A balek, talán kacsintok majd további hasonló művek felé is.

 notbad notbad notbad2 notbad2 notbad2

Beállításaim
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments