Szentséges szögesdrót! | Chris Howard – Gyökértelen

Az évek során, a különféle műfajú regények olvasásának hatására folyamatosan formálódik bennem, mely műfajok azok, melyeknek képviselőit előnyben részesítem, illetve melyek azok, amelyek egyre inkább háttérbe szorulnak. Azt hiszem kijelenthető: eleinte sokkal jobban el tudtam merülni a valóságtól elrugaszkodott történetekben, mint mostanság, főként, ha azon belül még a young adult vonalat képviselik. Persze hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem is veszem már a kezeim közé őket, de valahogy mindig be kell látnom: ebből kezdek kinőni. Egy ilyen próbálkozás egyik ékes példánya volt Chris Howard: Gyökértelen regénye is, mely egy posztapokalitikus young adult műként (de szép megnevezés!) igyekezett belopnia magát a szívembe.

A történetről: Nincsenek állatok, csak a sáskák, melyek már az embereket is szívesen elrágcsálják, nincsenek fák, növények közül csupán gépmódosított kukoriát termesztenek, melyből a csekély lakosság él. Az egész környezet egy kihalt, kopár, poros, sivatagos közeggé vált, ahol főszereplőnk, a 17 éves Banyan fémhulladékból fákat készít, így lopva vissza egy kis darabot az egykori környezetből. Őmaga még sosem látott igazi fát, a mesterséget apjától sajátította el, aki sajnos nyomtalanul eltűnik mellőle. Új kliensénél azonban kezdetét veszi viszonylag nyugodtnak mondható életének felborulása, amikor megismerkedik egy rejtélyes nővel, aki különös tetoválást visel a testén – egy térképet, ami az utolsó élő fákhoz vezet. Innentől pedig nincs megállás, izgalmasabbnál izgalmasabb, ám még inkább veszélyesebb kalandokba keveredik.

Nem egy túl hosszú könyv, a fejezetek is rövidek, így gyorsan lehet haladni az olvasásával, hiszen nagyon jól bánik a szavakkal: mindig az utolsó mondatok a legizgalmasabbak, melyek azonnali továbbhaladásra sarkallnak. Szó se róla, tisztességes történetet sikerült Mr. Howardnak összehoznia, van itt minden: akció, kaland, romantika, mindezt a vonzó disztópikus keretek között. Mégis azt mondanám, ez a sok történés, mely végigvisz a  könyvön tipikus ifjúságra szabott, hiszen nem bővelkedik leírásokban, elmélyülésekben, inkább pörög a hátán és mennek, történnek a dolgok, egy percre sem állnak le. Mindig van valami bökkenő, melyet meg kell oldani, át kell hidalni, de valamilyen módon mindig találnak belőle kiutat.

Számomra így egy nagy kérdőjel maradt az előzményeket illetően, hogyan jutottunk el idáig, hogy ennyire kihalt lett minden, de a könyv már az elején a fejemre koppintott: nincs itt idő ilyesmire, fogadd el és lépj túl rajta! Majd útközben csepegtetek részedre egy kis információt, de ne akarj ennél többet! Így hát elfogadtam.

Félreértés ne essék, nem volt ez olyan rossz, sőt, kreatív és cselekménydús, de számomra most nem hozott olyan áttörtést, mint vártam, de lehet ez köszönhető annak is, hogy rosszul időzítettem az olvasását. Talán adnék még egy esélyt a folytatásnak, csakhát nem úgy néz ki, mintha valaha is szeretnék lefordítani.

Chris Howard - Gyökértelen

Kiadó: Főnix Könyvműhely Kiadó
Kiadás éve: 2013
Eredeti cím: Rootless
Eredeti megjelenés éve: 2012
Oldalak száma: 288
Beállításaim
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments