Változatos műfaji elemekkel tarkított krimi | Mezei Petra: Mint a homokszemek

A krimi, mint műfaj olvasmányaim eddigi tárházában igencsak a küszöbnél tartózkodik még, tipikusan az a fajta zsáner, amit bár szívesen és érdeklődéssel olvasok, valahogy mindig háttérbe szorul a megannyi másik olvasnivaló mellett. Amikor az írónő megkérdezte, elolvasnám-e debütáló regényét, a Mint a homokszemeket, éppen olyan regények közepette voltam, melyek közé tökéletesen beillett egy könnyedebb hangvételű kötet, így kíváncsian kezdtem neki az olvasásának. Célját tökéletesen elérte: kikapcsolt és változatosságot hozott az olvasmányaim között.

Alex, a budapesti kárszakértő lány, a poszttraumás stresszben szenvedő fiatalok hétköznapi életét éli, amikor egy téves riasztás miatt kirendelik egy kertvárosi bankfiókhoz. Korábban a világ egyik legnagyobb biztosítójánál dolgozott, a cég történetének legfiatalabb felsővezetőjeként, de másfél évvel ezelőtt belekeveredett egy család meggyilkolásának ügyébe, és ez teljesen megváltoztatta az életét. Miközben rá kell jönnie, hogy hogyan rabolható ki egy bank minden különösebb eszköz, tudás vagy erőszak nélkül, úgy alakul, hogy azt is meg kell fejtenie, hogy mit kezdjen a szerelemmel egy olyan nő, aki a függetlenség, a racionalitás és az érzelmek kontrollálásának megszállottja? És vajon miért könnyebb az első kérdésre válaszolni?

 A cselekmény két szálon fut, egyrészt bepillantást nyerhetünk Alex múltjába, amikor még tele volt ambícióval, magabiztossággal, ám egy gyilkossági ügy, melybe munkája révén kapcsolódott be, teljesen megváltoztatta, és ez rányomta bélyegét életének alakulására. Ezzel szemben a jelenbeli Alex már hiába próbálja kívülről erős és fegyelmezett személyiségnek mutatni magát, legbelül kísérti múltja, melytől nem tud szabadulni. Nagyon tetszett, hogy karaktere nem fekete-fehér, hanem a múltbéli traumának is köszönhetően, igazán sokrétű. A humor, mint olyan, nagyon jól áll neki és pont jókor kerül bevetésre a regény során, ad egy kis vadócságot neki. Mivel ő a regény teljes központi karaktere, kijelenthető, hogy minden rajta áll vagy bukik, szerencsére a mérleg egyértelműen azt mutatja, hogy könnyen elviszi a hátán a cselekményt, remekül lett életre keltve a leányzó.

A műfaji besorolás szinte lehetetlen ennél a műnél (ami egyáltalán nem baj, sőt!), hiszen nem kifejezetten romantikus, nem is az a tipikus chick-lit, ugyanakkor krimi szál is belefonódik, sajnos ebből a szempontból a borító nem is nagyon tudja visszatükrözni mindazt, amit a könyv képvisel. Nálam egyértelműen a krimi vonulat volt az, ami megfogott, rejtélyekkel teli, jól csavart és logikus történetvezetést kaptam, amely meg tudott lepni. Őszintén szólva tartottam a romantikus száltól, de annak rettenetesen örültem, hogy az írónő nem esett túlzásba, nem ment el egy ilyen habos-babos rózsaszín felhős szerelem irányába, hanem megmaradt a józan ész határán belül, és egy plusz pikánsságot adott ezzel a regényhez.

Ami még nagyon érdekes volt, az az, ahogy Alex bevonódott a bűnesetekbe. Mondhatnánk egyszerűen, hogy a munkája miatt volt arra szükség, hogy jelen legyen mind a gyilkossági ügynél a múltban, mind pedig a jelenben, a bankriasztásnál, de ennél jóval tovább megy. Szerepe ezeknél nem áll meg ott, hogy a biztosítás miatt megszerzi/átadja a szükséges információkat, hanem ő is nyomoz a rendőrség oldalán, olykor külön utakat járva. Ezzel is tovább rétegeződik karaktere, érzékelhető, hogy tényleg szeretne megoldást találni, és nem csupán kotnyeleskedik, akadályozva vagy hátráltatva a nyomozók munkáját.

Összességében kellemes kikapcsolódást nyújtott a regény, jó volt kicsit kikacsintani a teljesen már műfajú regények olvasása közepette, ráébresztett, mennyire is fontos, hogy ne csupán egysíkú legyen az olvasmánylistám, mert akkor tudok egy-egy történetet jobban értékelni, ha nem fásulok bele egy-egy szegmensbe.

Kiknek ajánlanám?

A krimi kedvelőinek mindenképpen, illetve azoknak, akik hazai vizekre szeretnének evezni és egy magyar írónő tollából szeretnének egy ütős történetet olvasni. Azoknak is jó választás lehet a könyv, akik szeretik, ha egy könyv középpontjában egy erősen karakteres női személyiség szerepel.

Köszönöm szépen a lehetőséget az írónőnek!

4/5

Mezei Petra: Mint a homokszemek

Kiadó: Maxim Könyvkiadó
Kiadás éve: 2020
Eredeti cím: ua.
Eredeti megjelenés éve: ua.
Oldalak száma: 320 (papír és e-könyv)
Beállításaim
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments