A népmese-adaptáció magyar gyöngyszeme | Basa Katalin: A névtelen királynő

Miközben egyre inkább távolodok a fantasy világától a sci-fi felé, azért van egy kategória, amelynek nehezen tudok nemet mondani, ez pedig az urban fantasy népmese-adaptációs leágazása. Ha csak végigtekintek az eddig, ebben a műfajban olvasott könyveimre, mint például Naomi Novik: Rengeteg, Katherine Arden: A medve és a csalogány, vagy Eowyn Ivey: A hóleány, kivétel nélkül a kedvenceim közé lopták be magukat. Szerintem ezeknek a regényeknek a nagyon-nagy erősségük a hangulatkeltés, ezen áll vagy bukik minden; ahogy a népmese motívumok elmozdulnak kicsit misztikumosabb irányba, megteremtve ezáltal egy bor(z)ongós miliőt. A jó hír viszont az, hogy nem is szükséges ilyen messzi vizekre evezni, hiszen itt van nekünk Basa Katalin, aki a magyar népi hitvilágot veszi első regénye, A névtelen királynő alapjául. Bevallom, először kicsit szkeptikusan álltam hozzá, vajon mennyire tud ez az egész urban fantasy működni magyar közegben, de azt kell, hogy mondjam, nagyon pozitívan csalódtam, mert sikerült neki az, ami az előbb felsorolt köteteknek is: teljesen magával ragadott a cselekmény és nem eresztett egészen addig, amíg a végére nem értem. Azért meg kell jegyeznem, megnyugtató volt azt olvasni a végén, hogy várható folytatás.

A Tündér Ilona és Árgyélus királyfi történetét felhasználó műben a tündérek, boszorkányok, illetve a táltosok, a Nap fiai viszonylagos egyensúlyban élnek az emberek világában, ám a régóta raboskodó, bosszúvágytól szomjas tündérkirálynő kitérni készül börtönéből és árvízzel akarja elárasztani a várost. A hírre hazaérkezik az egyik leszármazott, Lona, akinek nem csupán a jelen történései között kell helyt állnia, de múltját is fel kell derítenie, hogy sikert arathasson. „A mesék igazságát neki is meg kell tanulnia – először is, a gonosz létezik; másodszor, a gonoszt le lehet győzni; harmadszor pedig a gonoszság legyőzéséhez nem kell szépség vagy gazdagság, csak egyvalami: jósággal teli szív.”

Egész szép felhozatal jelenik meg a regényben természetfeletti lényekből: a tündérek itt nem olyan ártatlanok, mint a mesékben, a víz élteti őket, erejüket pedig nem feltétlen a jó szolgálatába állítják, legfőbb mozgatórugójuk úrnőjük parancsai. A boszorkányok mindenféle furfang és rituálé segítségével próbálnak érvényesülni, míg egy-egy ország táltosának feladata az, hogy az egyensúly emberek és lények között fennmaradjon. Személyes kedvencem a kelpie volt, az alakváltó démon, aki csontvázlóvá tud átalakulni. Egy démon, ahogy azt az ember elvárja, kegyetlen és kíméletlen, Lona pedig testőrként magához láncolja, így a végeredmény egy nagyon érdekes és sokszínű karakter lett annak ellenére, hogy természetéből fakadóan ő egy gonosz lény. Nos igen, meglehetősen kevés az a teremtmény, aki a jó és igaz célt szolgálja, de pont ettől válik izgalmassá és bonyolulttá a cselekmény. Nem szabad megfeledkezni Lonáról, a főhősnőről sem, aki félig ember, félig tündér, mert neki is különleges ereje van: képes belelátni a különféle egyedek lelkébe, ezáltal pedig az igaz nevüket felfedni. Elsőre talán furcsának tűnhet, de ez egy rendkívül jó dolog, főként ebben a nem mindennapi világban segít neki küldetése teljesítésében.

Olvasmányos és fordulatokkal teli a regény, számomra végig érdekfeszítő volt, nagyon jó volt látni, ahogy a karakterek kibontakoznak, változnak, formálódnak és csiszolódnak, továbbá nagyra értékeltem, hogy mert bátor lenni és nem volt elfinomkodva a cselekmény. Adott egy kerek történetet, de a figyelmet és a kíváncsiságot fenntartva hagyott nyitott kérdéseket is, amelyek a folytatás előkészítéséhez hivatottak. Így elmondhatom, hogy igen, rettentően érdekel, mi lesz az elkövetkezendőkben, jól sikerült a végét úgy kanyarítani, hogy kellőképp felcsigázzon! :)

Kiknek ajánlanám?

A műfaj kedvelőinek teljes mértékben, illetve azoknak, akik szeretnek olyan történeteket olvasni, amely hazai terephez (jelen esetben Budapesthez) köthető, netalántán általa ismert helyszíneken játszódik.

Nagyon szépen köszönöm a lehetőséget az írónőnek!

5/5

Basa Katalin: A névtelen királynő

Kiadó: Underground
Kiadás éve: 2020
Eredeti cím: ua.
Eredeti megjelenés éve: ua.
Oldalak száma: 326 (papír és e-könyv)
Beállításaim
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments