A hétköznapi dolgok furcsaságairól, vagy a furcsa hétköznapi dolgokról? | Pavla Horáková: A valószerűtlenség elmélete

Az európai irodalom tekintetében mindig úgy érzem, jócskán lemaradásban vagyok, hiszen legtöbbször, ha világirodalom kerül a kezeim ügyébe, az leginkább valamely amerikai író tollából származik. Lehet azt mondani, hogy ezeknek nagyobb a hátszele, de azért mindig igyekszem nyitott szemmel járni, hogy elcsípjem azon kisebb országok tehetségeit, akik szintén az írást választották hivatásuknak, csak épp nem tudnak akkora embertömeget bevonzani. Szerencsére azért itthon elég széles a választék, ha valaki teszem azt Európa felé kacsintgat, legutóbb egy cseh írónő, Pavla Horáková nem rég megjelent könyvével, A valószerűtlenség elméletével ismerkedhettem meg.

„A regény elbeszélője, Ada az Interdiszciplináris Antropológiai Intézet fiatal kutatója, modern értelmiségi nő, aki igyekszik megtalálni az egyensúlyt karrier és magánélet között. Mindkét területen szerzett tapasztalatai érthetővé teszik szarkazmusát és egyéni humorát. Ada érdeklődését felkelti egy kolléganője eltűnt fiának ügye, melynek véletlenszerű morzsáiban összefüggéseket és törvényszerűségeket vél felfedezni. Rájön, hogy a világ egyes dolgaihoz hiába közelítünk pusztán értelemmel, annál bonyolultabb logika rejlik a mélyebb rétegekben. Korábbi élete kereteiből kilépve elindul a titokzatos fiú nyomában, időnként a valóság szintjén is felülkerekedve…”

Amikor az ember nekiáll ennek a könyvnek, elsőre talán furcsának tűnhet ez a megannyi áramló, sokszor elég furcsának tűnő gondolat, miközben a cselekmény nem halad, de ha belegondolunk, kinek nem szoktak néha egy-egy séta közben szokatlan dolgokon járni az esze? Vagy épp otthon, amikor egyedül van és nincs különösebb dolga? Na ugye. Ennek a regénynek pedig pont ez jelenti a lelkét, hogy egy fiktív személynek belelássunk a mindennapjaiba, amely lehet, hogy elég szürkének tűnik, de a maga módján mégis különleges, és kellő humorral fűszerezett. Biztos vagyok benne, hogy Horáková nagyon jól szórakozott a regény írása közben, többször is úgy éreztem, hogy magának az írónőnek a gondolatait hallom vissza a sorok mögül. Ráadásul valami furcsaságot mindig bele tudott csempészni még a legunalmasabbnak tűnő hétköznapi dolgokba is. Tipikus példa erre Ada álmai, na meg az, hogy hogyan használja fel őket, ezeket mindig nagy érdeklődéssel olvastam, mi is kerekedik ki az egészből.

A fülszöveg és a mágikus realizmus címke alapján nagyon kíváncsi voltam, hol lesz az a pont, ahol a rejtély teret nyer, majd honnantól rugaszkodik el a valóságtól, de azt kell, hogy mondjam, ebből a szempontból egy kicsit többre számítottam. Jelen vannak benne, ez tény, de a fókusz nem mozdul el a fő irányvonalról, történetesen Ada gondolatfolyamáról. Ha úgy álltam volna neki az olvasásának, hogy ezek nem kerülnek kiemelésre, szerintem örömtelibben fogadtam volna azt, amilyen irányba haladt a cselekmény.

Kikapcsolódásnak tökéletes volt, ha egyszer elkap a lendület és felveszed a főszereplő ritmusát, remekül el lehet kapni az egész regény lényegét és filozófiáját.

Köszönöm szépen a Kiadónak a lehetőséget, hogy elolvashattam!

4/5

Pavla Horáková: A valószerűtlenség elmélete

Kiadó: Metropolis Media Group Kiadó
Kiadás éve: 2021
Eredeti cím: Teorie podivnosti
Eredeti megjelenés éve: 2018
Oldalak száma: 382
Beállításaim
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments