Anthony Capella – A kávék költője

kavekkoltojeViszonylag sokáig megvoltam kávé nélkül, mindössze 4-5 éve alkotja a reggeleim szerves részét, nagyritkán megspékelve a délutánjaimat is. Valahogy mindig is a tea pártján álltam, egyrészt – nemes egyszerűséggel – sokkal szélesebb és számomra szimpatikusabb ízskálával rendelkezik, másrészt pedig nagyobb jelentőséget és szeánszot tulajdonítok egy-egy forró tea elfogyasztásának, mint egy kávénak. Talán abból adódóan is, hogy a minél előbbi magamhoztéréshez  igyekszem gyorsan túllenni a kávén, így nagyon kiélvezni sincs időm az ízeket. Már többször megkaptam, hogy úgy iszom, mintha feles lenne, fura szokás, tudom, de eléggé berögzült. :) Mindezek ellenére nehogy azt higyjétek, hogy nem szeretem magának a kávénak az ízét, csokoládéval való párosítása példának okáért az egyik kedvencem. Anthony Capella A kávék költője című regényének tulajdonképpen azért is álltam neki a gyönyörű borítón és az érdekesnek tűnő alaptörténeten túl, hogy kicsit közelebb kerüljek ehhez a nedűhöz, de természetesen és nem utolsó sorban azért jó sztorit is vártam körítés gyanánt.

Londonban, az 1800-as évek vége felé járunk, Robert Vallis bőrébe bújva, akiről már az elején kikötik: nem biztos, hogy kedvelni fogjuk, de ő lesz útitársunk kalandjainak bemutatása során, melynek létfontosságú, a cselekményt beindító eseménye stílusosan egy kávézóban történik. Samuel Pinker, a londoni kávénagykereskedő megkörnyékezi pénztelen, költőlelkű főhősünket egy ajánlattal, melynél hasznosíthatja beállítottságát és még munkát is kaphat, mindössze a kávék vonatkozásában kell játszania a szavakkal. Először nincs tisztában azzal, mit is vállal el, de első napján fény derül az igazságra: a kereskedő lányával, Emily-vel közösen fogják megalkotni a kávék kategórizálásának nagykönyvét, illatmintákkal bővítve. Ekkor még nem is sejti, mennyi kaland és kihívás vár rá, melyben természetesen a szerelemnek is jut hely bőven.

Érdekes pszichológia ez, amikor már az elején tényként közlik: „Kétlem, hogy nagyon megkedvelnék, de ez nem baj. Én magam sem kedvelem túlságosan a fickót. Olyan… nos, majd meglátják, milyen.” Igen, meg is láttuk ígéretéhez híven, de nem kell aggódni, annyira nem rossz azért. :) Tipikus fiatalember, aki könnyelműen veszi az életet és igyekszik minden percét kiélvezni néhol meglehetősen szabadszájú stílusban. Az együttléteket és vágyait kertelés nélkül tárja elénk, de a kávé szenvedélyes bemutatása mellett igazából meg tudom érteni ennek a létjogosultságát is, hiszen ahogy a kávékóstolás esetében, úgy itt is elég intenzívek az érzékelések és érzések.
Mellette a másik fő karakter Emily, akinek sorsát szintén végigkövetjük, hiszen rengeteg időt töltenek együtt és ennek meglesz a gyümölcse. Különleges személyiség ő, hiszen kívülről próbál felelősségteljesnek, komolynak és fegyelmezettnek tűnni, de valójában ugyanolyan játékos, mint az ahogy egy fiatal nőhöz illik. Kettejük kapcsolata áll a mű középpontjában még úgy is, hogy lesznek olyan tényezők, melyek jócskán megnehezítik életük közösen alakulását és néha mindez a háttérbe szorul, de remekül van alakítva mindkettejük sorsa, hiszen sosem lehetünk biztosak, mi is lesz a végkifejlet egészen az utolsó lapokig.

3230888Nem csupán a különféle kávéfajták jellemzőit és ízjegyeit kísérhetjük végig a könyv folyamán, de egyúttal a kapitalizmus működésébe is betekintést nyerhetünk Pinker munkásságának köszönhetően, ahogy ezzel a kávé „lexikonnal” felépíti tervét és kávébirodalmát. Mindig is szerettem azokat a regényeket, amelyek történelmi elemeket is beépítenek a cselekménybe, ez itt is remekül megjelenik, nem csupán az említett kapitalizmus és a kávé történetébe avat be minket az író (még az afrikai kontinenst is bevonva), hanem a későbbiek folyamán a szüfrazsettek is előtérbe kerülnek, akikhez Emily csatlakozik, tovább bonyolítva mindent.

Minden fejezet elején kapunk egy-egy néhány soros ízelítőt a kávékkal, illetve magával a kóstolással, ízleléssel kapcsolatban különböző forrásokból, mely általában passzol az adott rész hangulatához, közegéhez, ez szintén színesíti, tovább fokozza a kávé intenzív megjelenését. Határozottan közelebb hozott a regény a kávéhoz, úgyhogy ha nem szeretik, azért, ha pedig igen, hát azért olvassátok el, pluszba pedig még egy kiváló, eseménydús történetet is megismerhettek kalandokkal, szerelemmel és megannyi érdekességgel.

notbad notbad notbad notbad notbad2

Beállításaim
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments