Vizuális extázis a szemnek, nyomasztó sci-fi a léleknek | Simon Stålenhag: Elektronikus állam és Mesék a Hurokból

Nem akartam úgy elmenni a 2020-as év mellett, hogy ne tegyek említést Simon Stålenhag munkásságáról, legalábbis azon részéről, amely hazánkba is eljutott és az év során megismerkedtem vele. Sokáig kerülgettem az első könyv beszerzését, mint a forró kását, mert féltem, hogy meglehetősen „készen kapom” majd az olvasottakat az illusztrációknak köszönhetően. De ennél nagyobbat nem is tévedhettem volna, hiszen ebben az esetben a képek nem arra szolgálnak, hogy megelevenítsék a leírtakat, sokkal inkább arra, hogy kiegészítsék a történetet és egy olyan pluszt kapjon így az egész, amelynek köszönhetően még jobban átélhető, magunkénak érezhetjük az olvasottakat, mintha mi is részesei lennénk.

Mire számíthatsz, ha Stålenhag könyveit a kezedbe veszed?

/Jelen sorokat az első két nálunk megjelent kötete alapján szedtem össze, ha netalántán a későbbiekben bármi változna (reméljük nem :))./

Ami a legszembetűnőbb, az természetesen a sokszor egész oldalakat betöltő képek, amelyek ezáltal sokkal nagyobb hangsúlyt kapnak, mint maga a szöveg. Nem véletlen, hiszen az egész koncepció az illusztrációkra épül. Amikor először a kezembe vettem, először csak átpörgettem, mire is számíthatok, de már ekkor is percekig el tudtak veszni bennük anélkül, hogy elolvastam volna a hozzá tartozó sorokat. Egyszerűen lenyűgöző a képi világ, amelyet megteremtett, nemcsak remekül kiegészítik a leírtakat, de néha sokkal többet mondanak minden egyes mondatnál.

Sokak számára a sci-fi szó szorosan összefügg a modernnel, de végre olyan könyveket kapunk a svéd alkotótól, ahol ez egyáltalán nincs így, hiszen az Elektronikus állam 1997-ben, míg a Mesék a Hurokból az 1960-as években játszódik, és az egyes gépekről sok mindent el lehet mondani, de hogy modernek lennének, azt semmiképpen, éppen ezért annyira különlegesek. Érintőképernyők helyett gombok, csillivilli eszközök helyett nyikorgó, rozsdás, retro szerkezetek és megoldások, amelyek ezáltal tökéletesen korhűnek tűnnek. Egy-egy géplény esetében szinte éreztem azt a gépszagot, amelyet áraszthatnak, hozzám ez a fajta stílus sokkal közelebb állt, mintha minden letisztult és fényes lenne. Ezért is jó, hogy képek formájában is megelevenednek, mert a soroknak nem biztos, hogy sikerült volna átadniuk, hogyan is kell őket elképzelni.

Sokkal összetettebb a történetek, mint az az első fellapozásra tűnik, az Elektronikus állam esetében kerek történetet kapunk, míg a Mesék a hurokból inkább kisebb történeteket fűz össze, nem véletlenül az a címe, ami. Az egész közegre jellemző az a fajta nyomasztó hangulat, amely utána napokig veled marad és nem ereszt. Pont az ilyen könyvek azok, amiért megéri olvasni, de ezt azt hiszem már jó párszor említettem. :)

Részletek a fülszövegekből

1997-ben egy elszökött tinédzser a sárga játékrobotjával nyugat felé tart egy különös Amerikában. A vidéket hatalmas harci drónok romjai és a hanyatlásnak indult fejlett fogyasztói társadalom szemete szennyezi. Ahogy az autójukkal a kontinens szélére érnek, egy olyan világ tárul eléjük, amiben mintha a civilizáció hosszú küzdelem után megadta volna magát. Miben reménykedhetnek?

Elektronikus állam

1954-ben a svéd kormány elrendelte a világ legnagyobb részecskegyorsítójának megépítését. A létesítmény 1969-re készült el, mélyen a festői mälaröarnai táj alá rejtve. A helyiek Huroknak nevezték el ezt a technikai csodát. Ezek a furcsa mesék róla szólnak.

Mesék a hurokból

Az Elektronikus állam abszolút kedvencemmé vált, elmondhatatlanul örülök, hogy a vívódások közepette végül a virtuális kosaramban kötött ki. Utána olyannyira belelkesültem, hogy a Mesék a hurokból sorozat verzióját le is daráltam. Mondanom sem kell, az is bekerült a topba, viszont nem szabadott volt utána egyből a kezembe venni az alapjául szolgáló könyvet. A sorozathoz képest nem annyira kerek és egész, inkább szemelvények vannak benne egy-egy szerkezettel kapcsolatban. Egyáltalán nem rossz, csak rossz sorrendet választottam, de évek múltán, amikor már kopni fog az emlék, mindenképpen előveszem és elolvasom újra, mert megérdemli.

Elektronikus ​állam

Kiadó: Agave Könyvek
Kiadás éve: 2019
Eredeti cím: Passagen
Eredeti megjelenés éve: 2017
Oldalak száma: 144

Mesék a Hurokból

Kiadó: Agave Könyvek
Kiadás éve: 2020
Eredeti cím: Ur varselklotet
Eredeti megjelenés éve: 2014
Oldalak száma: 128
Beállításaim
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments