A 2020-as évem könyvekben

Gondolom senkinek sem mondok újat azzal, ha kijelentem, 2020 egy nagyon furcsa év volt, minden szempontból. A vírusnak köszönhetően sokkal inkább begubózós év volt ez, bár azt hozzá kell tennem, nekem semmi problémám sincs az otthonléttel, úgyhogy ebből a szempontból, hogy a családommal jóval többet voltunk összezárva kicsi panel lakásunkban, mint normális esetben, számomra nem volt akkora érvágás. Az viszont, hogy mindössze kétszer láttam a szüleimet, testvéreimet, nagyszüleimet 2020-ban, már más lapra tartozik és ezt tényleg szívből sajnáltam.

Az olvasási szokásaimra olyan drámai mértékben a koronavírus nem volt hatással, talán annyiban, hogy kicsivel több időm jutott elmélyedni egy-egy könyvben. Amit inkább fontosabbnak tartok kiemelni, az az, hogy szembesültem vele, a kiadókra mekkora hatással lehet egy ilyen kialakult helyzet és mennyi mindent megváltoztathat, főképp negatív irányba. Ráébresztett, hogy nekem, mint olvasónak is nagy szerepem van abban, hogy merre tud tovább haladni egy-egy kiadó, ezért már próbálok odafigyelni, hogy inkább közvetlenül a kiadóktól rendeljek, ha van rá lehetőségem, hiszen ezzel segítem, hogy a bevételt a kiadó kapja és ne megosztozva más féllel.

A 2020-as év sem múlhat el úgy, hogy számokban ne kerülne összegzésre: összesen 37 könyvet olvastam el 10.745 oldalon keresztül, és most először fordult elő, hogy a többségét papír alapon vettem a kezembe, és nem a Kindle nyert. Hiába, az e-könyv piac azóta sem virágzik, bár azért már jóval több akcióval találkozom a korábbi évekhez képest, sosem veri a papírkönyvek akcióit. Ugyanitt, egy apró, de számomra annál fontosabb megjegyzés a margóra: végre eljutottam oda, hogy az összes olyan e-könyvet száműzzem az összes eszközömről, amelyért nem fizettem. Tudom, hogy rettenetesen káros dolog volt ez tőlem, ugyanakkor mások attól még ugyanúgy fognak letölteni, de legalább az én lelkiismeretem tiszta. Jó érzés, na!

A könyvek között már 2 képregény elolvasása is szerepel, még nagyon ismerkedős fázisban tartok velük kapcsolatban, de határozottan tetszik, hogy egy kis változatosságot csempészhetek az olvasmányaimba. Amiket nem számoltam bele az idei statisztikába, azok a mesekönyvek. Nem meglepő módon a lányom könyvmollyá nevelése nagy célkitűzésem, és azt hiszem, elmondható, hogy eddig szépen haladunk ezen a pályán. Összesen 18 mesekönyvet elolvasását jelöltem be, azt azért hozzátenném, hogy a többség esetében szerintem a minimum húsz elolvasás is megvolt, ha éppen akkora volt a láz a kisasszony részéről. :D Ha esetleg még pár információra kíváncsiak vagytok, itt elérhető a Goodreads által kreált statisztika az idei évemről.

Ebben az évben a sci-fi műfaja átvette a kedvenc jelzőt a disztópiától, utóbbi esetében már mondhatni nehéz olyat találni, amely bármiféle újdonságot hozna a palettán. A sci-fi-nél viszont a határ a csillagos ég, rengeteg olyan alap és új mű van, amely jelenleg érdekel, így egyhamar nem fogom megunni. 2019-ben az elolvasott műfajokat vettem szófelhő alá, most a kiadók kerültek sorra, mivel olyan hatalmas változás nem volt az előző évhez képest, viszont összesen 20 kiadótól olvastam, amely a 37 olvasmányhoz képest elég változatos képet mutat.

A tervek és a valóság

A 2019-es év összegzésénél először konkretizáltam célokat a 2020-as évre vonatkozóan, melyek közül pont a felét sikerült teljesíteni. Nem túl jó, de nem is tragikus. :D A képregény olvasást teljesítettem, és végre megtörtem a sorozatok tekintetében: egy sorozatot végigolvastam! Egyúttal a több meseregényt is pipálhattam, mert egy meseregény sorozatot, Matt Haig A fiú, akit Karácsonynak hívnak sorozatát végeztem ki.

A lista többi pontját viszont buktam. Ismét elment egy olyan év, amikor semmit sem olvastam Kingtől, viszont annál több regényét sikerült beszerezni, így 2021-ben már mindenképpen szeretnék sort keríteni rá, Donna Tartt pedig még egy ideig váratni fog magára. A meglévő könyvek preferálása egyáltalán nem sikerült, ezt most már fel is adtam, mivel követem az új megjelenéseket és amely érdekel, úgyis be fogom szerezni. Majd ha nem adnak ki annyi jó könyvet, többet foglalkozom a meglévőkkel. :)

 • Képregényt olvasni.
 • Sorozatokat elolvasni, nem csak belekezdeni.
 • Több meseregényt olvasni.
 • Megismerni Donna Tartt munkásságát.
 • Több Stephen Kinget olvasni.
 • A meglévő könyveket preferálni újak vétele helyett.

Kedvenceim az évben

10. Richard Powers: Égig érő történet

9. Pierce Brown: Vörös lázadás

8. Alastair Reynolds: Napok háza

7. Ian Tregillis: Géplélek

6. Susanna Clarke: Piranesi

5. Carlos Ruiz Zafón: A Köd Hercege

4. Simon Stålenhag: Elektronikus állam

3. Ray Bradbury: Marsbéli krónikák (teljes változat)

2. Lori Gottlieb: Akarsz beszélni róla?

 1. Lily Brooks-Dalton: Az éjféli égbolt

Ezt szeretném 2021-ben

Nem vette el a 2020-as lista a kedvemet attól, hogy újabb célokat állítsak fel az idei évre, az egyetlen, amin változtatnom kell, hogy jobban tudatosítsam ezeket a dolgokat, mert bizony volt olyan pont, ami év végén jutott eszembe, hogy nem igazán foglalkoztam vele. :D Az biztos, hogy nincs megállás és rengeteg mindent szeretnék ismét olvasni, aztán majd az idő eldönti, mit enged belőle.

 • Még több képregényt olvasni
 • Jobban elmélyedni a sci-fi műfajában
 • Stephen Kinget olvasni
 • Megismerkedni Cormac McCarthy munkásságával
 • Saját könyvek olvasottságát 50%-ra emelni (közzétételkori állapot: 44%)
 • Közvetlenül a kiadóktól rendelést preferálni
Beállításaim
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments