Egy ígéretes kezdés | Nicholas Binge: Felemelkedés

Ismeretlen, első könyves szerzőként nem voltak különösebb elvárásaim Nicholas Binge Felemelkedés című regénye vonatkozásában, még annak ellenére sem, hogy a 2023-as évben ez volt az Agave első, ízig-vérig sci-fi újdonsága (mármint olyan értelemben, hogy nem valamelyik bejáratott, kedvelt írójuk újabb, vagy újra kiadott művét hozták, hanem egy „vadidegen” regényét). Talán ennek is köszönhető, hogy kellemes meglepetést okozott ez a könyv, témájában és történetében egyaránt.

A Felemelkedés eleinte tele van titkokkal és furcsa dolgokkal: Harold, aki egykor orvosként tevékenykedett, majd visszavonulva megmagyarázhatatlan jelenségeket tanulmányozott, eltűnt. Testvére majdnem 30 év után talál rá egy eldugott pszichiátrián, kommunikációra alig képes állapotban, paranoid téveszmékkel, csapongó hangulattal a nyugtalanság és az erőszakosság között. Találkozásukat követően ráadásul öngyilkos lesz, egyedül unokahúgának címzett levelei maradnak fenn utána, élete tanúbizonyosságaként. Ezek a levelek viszont – egy titkos expedíciót feltárva – mindent megváltoztatnak. A semmiből bukkan fel az óceán közepén egy rejtélyes hegy, Harold pedig, a második expedíció egyik tagjaként próbálja megfejteni a titkát. De hogy mi történt az első expedícióval, azt még az egyetlen túlélő sem tudja megmondani, aki azóta mentális problémákkal küzd (aki nem mellesleg Harold volt felesége). Senki sincs igazán beavatva, egyre több a szokatlan tényező és a bizarr esemény, előttük pedig csak egyetlen cél lebeg: feljutni a csúcsra, noha önmaguknak sem tudják bevallani, miért érzik ezt a késztetést.

A fokozatosság remekül működik a regényben, ahogy haladunk a hegy vonulatain, úgy ér bennünket egyre több impulzus, amelynek hatására nekünk, olvasóknak sincs más választásunk az izgalmak és rejtélyek közepette, csak haladni előre, a további érdekességek felé. Az eleinte tiszta gondolatokkal, tényekkel felvonultatott levelek szépen lassan fordulnak át egy eseményeket, személyeket megkérdőjelező, összezavarodott elme naplójává.

Nincsenek élőlények, sem állatok, sem növények. Az emberi természet a burjánzó élethez vonzódik, a városok ezért épültek a folyók, a tengerpartok és a patakok mellé. És mi most mégis felfelé vánszorogtunk. Ennek nem így kellett volna lennie. Nem tartoztunk ide. 
Megfordultam, felpillantottam a fölém tornyosuló monumentális hegycsúcsra, és önkéntelenül arra gondoltam, hogy ennek az expedíciónak nincs semmi értelme. Tökéletesen hiábavaló. Még sohasem szembesültem ilyen érzékletesen a saját halandóságunkkal.

Nem csupán a hegyi történéseket kísérhetjük figyelemmel, mellette Harold múltjába is betekintést nyerhetünk, amelyből kiderül, melyek voltak azok az okok, amelyek miatt elvonult a világ elől.

Olyan ez a mű, akár egy különleges, eleinte csupa fehérből álló kirakós szétszórt darabjai, amelyeket ha összeillesztünk, felfedik valódi színüket. Arról azonban, hogy pontosan mi miatt is lesz a Felemelkedés egy izgalmas, érdekfeszítő tudományos fantasztikum, majd maga a regény feltárja előttetek, én nem szeretném „lelőni a poént”, de higgyétek el, megéri követni a történéseket, mert egyre több gyöngyszemet fogtok felfedezni benne.

Előszeretettel hasonlítják más írók műveihez, számomra a hangulatát illetően leginkább Dan Simmons Terrorja, vagy Donnie Eichar Halálhegye sejlett fel, amelyeknél – legyen az fikció, vagy épp megtörtént események boncolgatása – a rideg, viszontagságos, borzongást keltő időjárás szinte rátelepszik a sorokra is, egyfajta titokzatos ködbe vonva a cselekményt.

A modern világ különös feledékenységet váltott ki belőlem. Az agyam nem tud mit kezdeni azzal a hideggel, amelyet nem lehet egy gomb elforgatásával megszüntetni; azzal a sötétséggel, amelyet nem lehet egy kapcsoló felkapcsolásával elkergetni. Már elfelejtettem, mennyire merev, szívtelen és könyörtelen a természet. Megkönnyebbültem, amikor pirkadni kezdett. Egy új nap állt előttem, és azt reméltem, hogy legalább néhány kérdésemre választ kapok.

Mindent egybevetve, egy teljes korrekt sci-fi történet volt ez. Ha a továbbiakban is hasonlóan különleges és titokzatos regényeket kapunk Mr. Binge tollából, örömmel fogom kézbe venni őket.

4,5/5

Nicholas Binge: Felemelkedés

Kiadó: Agave Könyvek
Kiadás éve: 2023
Eredeti cím: Ascension
Eredeti megjelenés éve: 2023
Oldalak száma: 352 (papír és e-könyv)
Beállításaim
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments