A különleges világ, fondorlatos cselekmény, na meg egy csipetnyi mágia esete egy tolvajjal | Christopher Buehlman: A fekete nyelvű tolvaj

Amikor kézbe vettem A fekete nyelvű tolvajt, akkor döbbentem rá, hogy a megannyi sci-fi közepette milyen régen is olvastam már igazi fantasy-t, pláne olyat, amely a felnőtt korosztályt célozza meg. Ezért abszolút tapogatózva, érdeklődéssel forgattam a könyvet, haladva az egyes fejezetekkel, mintha valami újdonságot fedeznék fel, fokozatosan. Tulajdonképpen mondhatjuk is, hogy újra megismerkedtem a fantasy világfelépítéssel, struktúrával, ehhez pedig tökéletes alapanyagnak bizonyult Christopher Buehlman regénye.

Kinch Na Shannack kisebb vagyonnal tartozik a Szedők Céhének, amiért kiképezték a tolvajok mesterségére, vagyis a zárfeltörésre, késharcra, falmászásra, zuhanástompításra, hazugságszövésre és csapdaállításra, valamint pár apróbb varázstrükkre. Muszáj törlesztenie az adósságát, ezért elrejtőzött a régi erdei út mellett, hogy kirabolja az arra járó utazókat.

Ma azonban Kinch Na Shannack rossz célpontot választott.

Galva egy lovag, a kegyetlen goblinháborúk túlélője, és a halál istennőjének szolgálóleánya. A királynőjét keresi, aki eltűnt, miután az óriások lerohantak egy távoli, északi várost.

Kinch örülhet, hogy élve megúszta a sikertelen rablást, azonban a sorsa végzetesen összefonódik Galváéval. A tolvajt és a lovagot a közös ellenségek és a szokatlan veszélyek arra késztetik, hogy nagyszabású utazásra induljanak, amely során emberhúsra éhező goblinok és sötét vizekben vadászó krakenek várnak rájuk, a tisztesség pedig olyan fényűzés, amit kevesen engedhetnek meg maguknak.

A regény világfelépítése abszolút lenyűgözött, rengeteg információt kapunk nem csupán a jelenlegi állapotokról, hanem a múltbéli eseményekről is, melyek komoly hatást fejtenek ki a dolgok állására és miértjeire. Egy világ, amelyet keresztülsző a mágia, miközben a népesség háborúk és a szegénység borzalmait nyögi, a Szedők Céhe pedig ezt kihasználva tolvajoknak képezi az embereket, de mint mindennek, ennek is ára van, melyet utána adósságként törlesztenek az alanyok. Nem mellesleg a természetfeletti lények sem maradnak ki a sorból, akik hol az ellenség, hol segéderőként vannak jelen a mindennapok során. Roppant kreatív vonulata, hogy a különféle tetoválások mágikus erővel vannak felruházva, így aki szert tud tenni egy ilyenre, ő maga is különleges dolgokra lesz képes. Elsőre talán ez a temérdek újdonság tömörnek hat, de ahogy halad a cselekmény, úgy állnak össze ennek a hatalmas dark fantasy kirakósnak a darabjai, míg végül már azon kapod magad, hogy minden egyes információmorzsát vársz, miközben élvezed a csavarokat és a fondorlatokat, de még a sötét és bajlósabb dolgokat is.

Főhősünk tolvaj, így nem egy tipikus fantasy főszereplő, sokkal inkább antihős, jelleme viszont komplex, megspékelve némi káromkodásra való hajlamossággal, na meg egy csipetnyi humorérzékkel, mellyel fellazítja kissé az egész cselekményt, ami szükséges is a bonyodalmak közepette. Minden főbb karakternek megvan a maga stílusa, melynek köszönhetően remek csapatot alkotnak a történet alakulása során.

Pont sikerült összehoznom a történet olvasását A Karib-tenger kalózai részeinek újranézésével, bár a témakör egymástól teljesen más, mégis voltak olyan kapcsolódási pontok, amelyeknek köszönhetően még jobban megalapozódott a hangulat, és ezáltal még jobban bele tudtam helyezkedni a cselekménybe, pláne, hogy Kinch és Jack karaktere nem is különbözik annyira egymástól.

Régmúlt időkbe kalauzol vissza, mégis modernnek és korszerűnek hat a történet, érezni azt a frissességét, hogy kortárs műről van szó. Számomra egyedüli kivetnivalóként az utazásuk tűnt kissé hosszabbra nyújtottnak, melyhez képest a végkifejlet túl hirtelennek és gyorsnak hatott. Vitathatatlan, hogy Mr. Buehlman ért a hangulatteremtéshez, A fekete nyelvű tolvaj éppen ezért kerül be a felejthetetlen olvasmányaim közé.

Köszönöm a könyvet a Prológus csapatának, illetve természeretesen a Kiadónak, ha szeretnétek bezsákmányolni ezt a különleges fantasy-t, ITT megtehetitek!

4/5

Christopher Buehlman: A fekete nyelvű tolvaj

Kiadó: Agave Könyvek
Kiadás éve: 2022
Eredeti cím: The Blacktongue Thief
Eredeti megjelenés éve: 2021
Oldalak száma: 452 (papír), 464 (e-könyv)
Beállításaim
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments